Skip to content

MaatalousKonemessut

15.-17.11.2018, Messukeskus Helsinki

MILLAINEN ON TULEVAISUUDEN KONEMYYJÄ?

Maatalouden rakennemuutos haastaa viljelijän laskelmaan kannattavuuksia eri skenaarioissa entistä terävämmin. Samalla maatalouden konekaupassa työskentelevien ammattilaisten määrä jatkaa laskuaan. Ketkä konemyyjistä ovat sitten niitä, jotka ovat markkinoilla jatkossakin?

Viljelijä ja urakoitsija ovat asiakkaana valveutuneempia kuin koskaan ennen. Ostaja on tosiammattilainen, joka tietää valmiiksi myyjän tavattuaan, mitä ratkaisuja, brändejä ja ominaisuuksia on tarjolla. Jopa hinnat ovat valmiiksi tiedossa.

Kaikki tieto löytyy ammattilaisen taskusta nykyaikaisen puhelimen avulla. Samalla maatalouskaupan osaaja, halusipa tai ei, on osa tätä mediaa. Tietoa on aina jostakin saatavilla, joten konekauppa muuttuu läpinäkyväksi. Teknologiaa tarvitseva ammattilainen analysoi tätä kaikkea ja ostaa hankkimansa tiedon perusteella sen teknisen ratkaisun, joka sopii parhaiten hänen tuotantoonsa, jolla saadaan paras tulos parhaalla fiiliksellä.

Konemyyjän kannalta pelkkä uskottavuus tai hintakilpailukyky ei enää riitä. Eikä sekään riitä, että kauppaa tulee, sillä mikään ei takaa, että kauppaa tulisi jatkossakin. Konemyyjän kannalta yhteistyö vasta alkaa siitä, kun ensimmäinen kone on myyty.

Läpinäkyvämmäksi muuttuva konekauppa tarkoittaa sitä, että tulevaisuuden konemyyjän suorituskykyä mitataan entistä enemmän luottamuksella, jonka asiakkaat arvottavat. Todellinen luottamus syntyy vasta, kun asiakas menestyy, kun myyjä on toiminut oikein ja puhunut aina totta. Käytännössä vuosienkin yhteistyön ja useiden myytyjen koneiden jälkeen myyjän on pystyttävä katsomaan asiakasta silmiin. Konemyyjä, joka meinaa selvitä, puhuu jatkossa entistäkin enemmän totta.

Konemyynnin pelisäännöt muuttuvat, sillä markkina määrää hinnan. Myyjän prosessin on oltava kunnossa ja asiakkuudet perustuvat luottamukseen, jota mitataan asiakkaiden menestyksellä.
Kun konemyyjä katsoo peiliin, jää vain muutama tosiasia. Omat asiakkaat ovat tärkeimmät! Luottamus ja todellinen suorituskyky ratkaisee, ketkä konemyyjistä ovat täällä jatkossakin. On siis syytä parantaa omaa toimintaa entisestään.

Entäs asiakkaat? No, olisi yksi toive, jaksakaa vaatia jatkossakin vain parasta!

Eemeli Linna
Agritek Oy