Siirry sisältöön

Kävelykierrokset

Kävelykierrokselle asiantuntijan kanssa

Jokaisena messupäivänä järjestetään kierroksia messuhalleissa erilaisilla teemoilla alan huippuasiantuntijan kanssa. Torstaina 17.10. teemoina ovat Ratkaisuja maan kasvukunnon parantamiseen, Kasvintuotannon uutuuskoneet ja -laitteet sekä Varmuutta viljelykasvien valintoihin. Perjantaina 18.10. Kasvintuotannon pientekniikka ja -teknologia, Kasvinsuojelun uudet tuulet ja Tietojen hyödyntäminen päätöksenteossa kotieläintiloilla. Lauantaina 19.10. Kuivureiden uudet ratkaisua ja ohjausautomatiikka ja Energiaratkaisut käytännössä. Kierrokset kestävät 30-45 minuuttia.  Kävelykierrokset pidetään suomeksi.

Kävelykierrokset lähtevät Innovaatiotorin infopisteeltä hallista 1, 1D5.

HUOM! Laadukkaan kierroskokemuksen varmistamiseksi mukaan kierroksella mahtuu max. 20 henkilöä. Varmista siis paikkasi asiantuntijakierroksella ilmoittautumalla ennakkoon TÄÄLLÄ 16.10. mennessä.

Ratkaisuja maan kasvukunnon parantamiseen

To 17.10. klo: 11:30–12:15

Ratkaisuja maan kasvukunnon parantamiseen kävelykierroksen vetäjänä toimii kasvintuotannon asiantuntija Elina Valkeinen, ProAgria.

Kierroksella tutustutaan seuraaviin kohteisiin:

1. Kasvukuntotreffit – kaikki tärkeimmät tärpit maan kasvukunnosta noin 15 minuutissa ProAgrian osastolla 3g11, haastateltavana Sari Peltonen, Progria, Manna Kaartinen, Eurofins Oy, Mika Malin, Soilfood Oy, Teemu Junttila, Junttilan tila Oy / Peltosiemen Oy.

2. Maan rakenne voi joskus tarvita avukseen mekaanista syväkuohkeutusta, jankkurointi yhdistettynä syväjuurisiin kasveihin on siihen oivallinen vaihtoehto. Evers jankkuri, Juho Säteri ja Dennis van de Boom Hankkijan osastolla 7a90

3. Mitä vihreiden viikkojen ja kasvipeitteisyyden lisääminen vaatii työkoneilta? Väderstadt, Hankkijan osastolla 7a90.

Kasvintuotannon uutuuskoneet- ja laitteet

To 17.10. klo: 13:00–13:45

Kasvintuotannon uutuuskoneet- ja laitteet kävelykierroksen vetäjänä toimii toimittaja Annaleena Ylhäinen, Käytännön Maamies -lehti.

Kierroksella tutustutaan seuraaviin kohteisiin:

1. Junkkarin ELITE-varusteltu T400C-kylvölannoitin, jossa on paikkakohtainen määränsäätö, lohkoautomatiikka ja vannaspainotusautomatiikka. Alueellinen vannaspainotusdata saadaan talteen, ja kone toimii samalla maaperäskannerin tavoin. Mitä ihmettä tämä tarkoittaakin, se selviää kierroksen aikana.

2. Fendt 620 Vario. Kävin koeistumassa tämän aivan varta vasten Agritechnicassa. Fiilis oli kuin Starship Enterprisen ohjaamossa. Paitsi ehkä parempi. Avaruuden sijasta silmieni alla parveili tuhansia maajusseja.

3. AgXeed-robottitraktorit kykenevät täysin itsenäiseen peltotyöhön. Robottiin voi kytkeä käytännössä minkä tahansa maataloustyökoneen. Peltotyöt suunnitellaan pilvipalvelussa tietokoneella tai mobiililaitteella. Hankkija aloittaa AgXeed-konseptin maahantuonnin ja myynnin syksyllä 2024 ja vastaa myös huollosta ja varaosista.

Varmuutta viljelykasvien valintoihin

To 17.10. klo: 14:30-15:15

Varmuutta viljelykasvien valintoihin kävelykierroksen vetäjänä toimii kasvintuotantopalvelujen asiantuntija Mikael Fröberg ProAgria.

Kierroksella tutustutaan seuraaviin kohteisiin:

1. Boreal Kasvinjalostus (3d20) Kotimaista kasvinjalostusta, muutama lajike-esittely

2. Peltosiemen (3c2) Lajike-esittelyjä muutama uutuus; lajike-esittelyjä kiinnostavimmat uutuudet

3. Tilasiemen (3a11) Lajike-esittelyjä muutama uutuus; lajike-esittelyjä kiinnostavimmat uutuudet

Tietojen hyödyntäminen päätöksenteossa kotieläintiloilla

Pe 18.10. klo: 10:00–10:45

Tietojen hyödyntäminen päätöksenteossa kotieläintiloilla kävelykierroksen vetäjänä toimii ruokintapalvelujen kehityspäällikkö Ida Korhonen, ProAgria.

1. DeLaval/Antti Peltola, tuotepäällikkö: DeLaval Plus palvelu, joka on tekoälypohjainen sovellus navetasta kerätyn datan tehokkaaseen hyötykäyttöön 
2. Hankkija/Anna Lehtinen, kehityspäällikkö: Datan ja erilaisten kauppatapojen hyödyntäminen markkinariskien hallinnassa, Datan hyödyntäminen ruokinnan kehittämisessä 
3. Turun Konekeskus/Kalle Murto, tuotepäällikkö: Siloking feeding management -ruokinnan hallintaohjelmisto

Kasvintuotannon älytekniikka ja -teknologia

Pe 18.10. klo: 11:30–12:15

Kasvintuotannon pientekniikka ja -teknologia kävelykierroksen vetäjänä toimii tutkija, projektipäällikkö Reetta Palva, TTS.

Kierroksella tutustutaan seuraaviin kohteisiin:

1. Nurmen satoarviotyökalu– Yara Suomi (3d11)

2. AgINTEL – Maatalouden mullistava tekoälyratkaisu– Mtech Digital Solutions oy (3c31)

3. Sirppi Työseuranta, Sirppi / Nikitec Oy (3a11)

Kasvinsuojelun uudet tuulet

Pe 18.10. klo: 13:00–13:45

Kasvinsuojelun uudet tuulet kävelykierroksen vetäjänä toimii kasvintuotantopalvelujen kehityspäällikkö Sari Peltonen, ProAgria.

Kierroksella tutustutaan seuraaviin kohteisiin:

1. Nestepeittauslaitteisto / VK Koivuniemi. Uusi nestepeittauslaitteisto hellävaraiseen viljan käsittelyyn tehokkaalla sekoituksella. Laitteiston isossa nestesäiliössä on koko ajan sekoitus päällä ja sen tehokkuutta voidaan säätää. Nestettä menee jatkuvasti annosteluastiaan, josta nestettä kulkeutuu vakiomäärä viljaan.

2. Uudet kasvinsuojeluratkaisut / BASF & Nufarm, Bayer Crop Science

3. DirectInject / Hankkija. Direct Inject on Amazone UX Super mallistoon saatava lisävaruste. Sen avulla käyttäjä voi levittää ylimääräistä kemikaalia normaalin tankkiseoksen lisäksi haluttuihin kohtiin. Järjestelmä koostuu 50 litran säiliöstä, pumppuyksiköstä, sekoittimesta ja ruiskutuslinjastosta. Se on integroitu Amazonen ohjelmistoon, joten käyttö ja automaattinen puhdistus on helppoa. Järjestelmä helpottaa tilan logistiikkaa ja mahdollistaa täsmäkäsittelyn esimerkiksi ongelmarikkakasveille.

Viljan kuivauksen uudet ratkaisut ja ohjausautomatiikka

La 19.10. klo: 10:30–11:15

Kuivureiden uudet ratkaisut ja ohjausautomatiikka kävelykierroksen vetäjänä toimii agrologi, viljelijä Olli-Pekka Ruponen, Toivon tila. Kierroksella tutustaan seuraaviin kohteisiin:

Uutta suuntaa vaunukuivureihin, Antti X-sarja, Hankkijan osastolla, Tuomas Friberg/Antti-teollisuus. Uusi X-sarja on kuivurimallisto, jossa kustannustehokkuus perustuu vakioituihin ratkaisuihin. Kuivuri toimitetaan pitkälle esikasattuna ja sähköistettynä moduuleina, joten se on nopeasti käyttökunnossa.

Kuivauksen optimointia, EcoCauco, osasto 6e30, Teemu Arvonen/Cauco. Maatilakuivurin optimointi- ja etävalvontajärjestelmä, jolla poistoilman suhteellisen kosteuden perusteella säädetään kuivausilmamäärää ja siten säästetään polttoainetta.

Uusiutuvan energian lämpöjärjestelmät, Alfa Flame, osasto 6f49, Indrek Saare/Alfa Flame. Esittelyssä on biouuni, joka on nimenomaisesti suunniteltu viljankuivaamokäyttöön eli periaatteena on ns. ”ilmasta ilmaan” -teknologia. Kokonaisuuteen kuuluu hakevarasto, ilmalämpökattila ja automaatio.

Energiaratkaisut käytännössä

La 19.10. klo: 13:30–14:15

Energiaratkaisut käytännössä kävelykierroksen vetäjänä toimii energia-asiantuntija Juha Hiitelä, ProAgria.

Kierroksella tutustutaan seuraaviin kohteisiin:

1. Demeca, osasto: 7a90 Biokaasun tuotanto, Demecan Kiintomädätys®-biokaasulaitos, Biokaasun jalostus-, paineistus ja tankkaus, gFuel ja gCompress -yksiköt

2. Agrok Oy, osasto: 3d24

Agrikomp – saksalainen biokaasulaitos. Osastolla paikalla Kiteellä Koivikon Kartanolla rakenteilla olevan biokaasulaitoksen omistaja Pekka Partanen kertomassa omasta projektistaan.

3. Hargassner Finland Oy, osasto 3d25

Hakekattilasarjan uutuus Hargassner MAGNO VR600.