Maatalous Suomessa

Suomen maatalouden perusta on perheviljelmissä. Suurin osa maatiloista harjoittaa viljanviljelyä. Muita suuria tuotantosuuntia ovat lypsykarjatalous ja kasvinviljely. Ennen lähes kaikilla maatiloilla oli karjataloutta, puutarhaviljelyä, metsätaloutta ja maataloutta.

Suomalainen maatalous nauttii Euroopan puhtaimmasta maasta ja ympäristöstä. Maamme korkeat laatuvaatimukset ja valvonta takaavat valmistusketjun toimivuuden aina pellolta pöytään saakka.

Suomessa Maatalous keskittyy etenkin viljatilojen osalta Varsinais-Suomeen ja Etelä-Pohjanmaalle. Varsinais-Suomessa on myös runsaasti kasvihuonetuotantoa sekä varhaisperunoiden viljelyä. Marjojen viljellään eniten Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa. Ruokatuotannon lisäksi maataloudella on myös kulttuurillinen ja maisemallinen merkitys Suomessa.

Suomen Maatalous on kehittynyt ja muuttunut esimerkiksi uusien tehtävien myötä, kun maatilojen koko on kasvanut ja tuotanto erikoistunut. Ammattitaitoa tarvitaan entistä enemmän etiikan ja turvallisuuden korostuessa ruuan tuottamisessa. Suomessa ei typistetä lintujen nokkia tai sikojen saparoita. Perinteisten maatilojen toiminnan rinnalla on nykyään muun muassa maatilamatkailua, koneurakointia, turkiseläinten hoitoa sekä metsänhoitoa.

Tutustu Maatalouskonemessuihin