Skip to content

 

 

AGRI-INNO PALKITSEE MAATALOUSALAN INNOVAATION

AGRI-INNO-PALKINTO SOIL SCOUTIN PERUSTAJALLE JOHANNES TIUSASELLE

 

Maataloustoimialan Agri-INNO-palkinnon saa tänä vuonna Soil Scoutin perustaja Johannes Tiusanen, joka on kehittänyt kokonaan maanalaisia langattomia maaperäantureita, joiden avulla päästään seuraamaan maaperän kosteus-, lämpötila- ja suolapitoisuusolosuhteita. Valikoituihin kohtiin pysyvästi haudattujen anturien avulla vaikeasti havaittavia maanalaisia olosuhteita voidaan alkaa hallita ja varsinkin peltolohkojen eri osien erot tulevat näkyviksi. Tuotteella on maailmanlaajuisesti merkittävä potentiaali entistäkin tarkempien viljelymenetelmien kehittämisessä, erityisesti kasteluveden kohdentamisessa ja ympäristövaikutusten pienentämisessä.

Innovaatio on syntynyt Tiusasen omasta kiinnostuksesta, ideasta ja uraauurtavasta tutkimustyöstä tarvittavan teknologian kehittämisessä. Ulvilalainen viljelijä Tiusanen teki maatalousteknologian tohtorinväitökseen johtanutta tutkimustyötä oman tilan pelloilla ja on todistanut tutkimuksissaan vesitalouden keskeisen merkityksen pellon sadontuottokyvylle. Langaton kosteusanturi on innovaatio, jolla on maailmanlaajuiset markkinat. Tuotteen avulla saadaan tieto maaperän olosuhteista reaaliajassa ja voidaan mm. edistää kasteluveden kestävää käyttöä. Maatalouden lisäksi Tiusasen kehittämiä antureita on käytössä kymmenillä golf-kentillä ja urheiluareenoilla ympäri maailman mukaan lukien Wembleyn stadion Lontoossa. Anturit ovat käytössä myös useissa suomalaisissa tutkimuslaitoksissa. Soil Scoutin tuotteet valmistetaan Suomessa ja ovat osaltaan myös tehneet suomalaista teknologiaosaamista tunnetuksi maailmalla.

Suomen Messusäätiön 5000 euron Agri-INNO-palkinto jaetaan maataloustoimialan innovaatiolle nyt toista kertaa. Agri-INNO-palkinto jaetaan joka toinen vuosi MaatalousKonemessujen yhteydessä henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt innovaation, joka tuo maataloustoimialalle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palkinto.

Vuonna 2020 raatiin kuuluivat toiminnanjohtaja Jyrki Wallin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta, toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko ProAgria Keskusten Liitosta, toimitusjohtaja Juha Ojala Työtehoseurasta ja puheenjohtaja Risto Varis MaatalousKonemessujen kehitysryhmästä.

Agri-INNO 2018 -palkinto myönnettiin GrainSenselle, joka on kehittänyt kädestä pidettävän viljalaatua analysoivan mittalaitteen.

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain 400 000 eurolla apurahoja, palkintoja ja stipendejä suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Tunnetuin Suomen Messusäätiön jakama palkinto on Kaj Franck -muotoilupalkinto.
www.maatalouskonemessut.fi, #maatalouskonemessut #agriinno

Lisätietoja:
Konseptikehittäjä Leo Potkonen, Messukeskus, 045 665 8577, leo.potkonen@messukeskus.com
Tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus puh. 050 3760 804, teija.armanto@messukeskus.com
Johannes Tiusanen, puh.044 365 9799,  johannes.tiusanen@soilscout.com

Kuvia palkinnonjaosta: http://mediabank.messukeskus.com