Skip to content

MaatalousKonemessut

15.-17.11.2018, Messukeskus Helsinki

Tervehdys ensimmäisten MaatalousKonemessujen vieraille

Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävät MaatalousKonemessut on tervetullut uusi avaus suomalaisella konenäyttelykartalla. Sijaintinsa puolesta tapahtuma laskee osallistumiskynnystä myös kansainvälisille vieraille. Jo totutuilla näyttelyillä on oma paikkansa yrittäjien kalentereissa.

Ilmastonmuutos käännettävä maatalouden eduksi

Viime aikoina tiedostusvälineissä on käyty aktiivista keskustelua ilmastonmuutoksen ympärillä. Kesän poikkeuksellinen kuivuus nosti kotimaisen maatalouden tilanteen kaikkien suomalaisten huulille. Me viljelijät olemme joutuneet kokemaan kovia säävaihteluita. Syksyllä julkaistu IPCC:n ilmastoraportti esitti, että hiilidioksidipäästöjen osalta nollapäästöihin tulisi päästä vuoteen 2050 mennessä.

Esitettyihin tuloksiin pääseminen vaatii maailmalta yksituumaisuutta ja jämeriä toimia. Suomalaisten on tehtävä oma osuutensa, mutta niin on tapahduttava myös muualla maailmassa. Esimerkiksi kivihiilen polttamista, lentoliikennettä ja rahtilaivojen päästöjä voidaan rajoittaa vain kansainvälisellä yhteistyöllä. Sipilän hallitus on näyttänyt maailmalle esimerkkiä päättämällä kieltää kivihiilen käytön vuonna 2029. Helsingin on jo aika siirtyä kotimaisiin polttoaineisiin.

Suomalaiset viljelijät ovat ilmastonmuutoksen torjunnan eturivissä. Kyse on myös palaamisesta perusasioiden ääreen: pellon hyvä vesitalous, viljelykierto, oikeat maanmuokkauskeinot sekä runsaan sadon tuottaminen ovat ilmastotyötä parhaimmillaan. 95 % meistä on mukana ympäristökorvausohjelmassa, tekemässä ylimääräistä yli perusvaatimusten.

Kuten kaikilla muillakin yhteiskunnan osa-alueilla, on myös maataloudessa pystyttävä vähentämään päästöjä entisestään tulevina vuosina. Tämä on haastavaa vaikeassa kannattavuustilanteessa, mutta maatalousalan on käännettävä kasvava ilmastokeskustelu uusiksi liiketoimintamahdollisuuksiksi sekä edunvalvonnan tukipilariksi. Tukipolitiikassa ilmastotoimet on suunnattava siten, että ne tukevat samalla aktiivista ruuan tuottamista.

Konenäyttelyt ovat uuden tekniikan näyttämöitä meille viljelijöille. Uusi teknologia tulee tarjoamaan paljon mahdollisuuksia siihen, miten osuutemme ilmastotalkoista hoidetaan.

MaatalousKonenäyttely Helsingissä – otetaanko kuluttajat samalla haltuun?

Vierailin Pariisin SIAL-näyttelyssä helmikuussa 2018. Silmiinpistävin havaintoni oli, että siellä myös paikalliset kuluttajat osallistuivat tapahtumaan innokkaasti.

Kuluttajien kutsumista mukaan seuraaviin kahden vuoden kuluttua järjestettäviin MaatalousKonemessuihin voisi vakavasti harkita. Tilamäärän vähentyessä tiedottamisen lisääntyminen korostuu entisestään. Perinteisesti on ajateltu, että näyttelyn on valittava panostaako se enemmän ammattilaisiin vai kuluttajiin. Minusta viljelijän pitäminen keskiössä on mahdollista siten, että pääkaupunkiseudun kuluttajatkin pääsevät siihen osalliseksi.

Jari Leppä
Maa- ja metsätalousministeri