Siirry sisältöön
Agri-INNO

Agri-INNO

Suomen Messusäätiön 10 000 euron suuruinen Agri-INNO-palkinto jaetaan MaatalousKonemessuilla 17.10.2024 Helsingin Messukeskuksessa järjestettävien pitchausten voittajalle. Haku on nyt auki ja palkinnon saajaa voi ehdottaa 26.9.2024 asti.

Tiedätkö sopivan ehdokkaan? Voit myös ehdottaa itseäsi!

Lue alapuolelta vielä kilpailun säännöt.

Kilpailun säännöt

Maataloussektorin innovaatiopalkinto AGRI-INNO on Suomen Messusäätiön 10 000 euron arvoinen tunnustuspalkinto. Se jaetaan vuosittain MaatalousKonemessujen tai KoneAgrian yhteydessä. Palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2018 MaatalousKonemessuilla. Vastaavaa palkintoa ei ole alalla.

Palkinnonsaajan valitsee raati, jossa on edustajat MTK:sta, Työtehoseurasta ja ProAgriasta ja Maaseudun Tulevaisuudesta. Edellä mainitut järjestöt voivat täydentää raatia esim. median, oppilaitosten tms. edustajilla. Käytännön järjestelyistä vastaa Messukeskus. Lisätietoja antavat Leo Potkonen ja Teija Armanto.

Palkintokriteerit/säännöt

Palkinto voidaan antaa suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt innovaation (tuote, palvelu, toimintamalli), joka tuo maataloustoimialalle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu.

Arvioinnissa otetaan huomioon mm. seuraavia asioita:

  • on toiminnallaan ja asiantuntemuksellaan edistänyt innovaation syntymistä
  • on kehittänyt innovaation, josta on mahdollista kehittää merkittävä tuote tai palvelu
  • innovaatio on edistänyt toimialan tuottavuutta ja kestävää kehitystä
  • on tehnyt innovaatiota tunnetuksi kotimaassa ja ulkomailla

Palkintoa jaettaessa mainitaan kaikki palkittavan kohteen suunnitteluun merkittävällä tavalla osallistuneet henkilöt tai yhteisöt palkinnon saavan tahon ilmoituksen mukaan.

Ryhmän tai yhteisön saadessa palkintosumman sen jakaminen asianosaisten kesken on palkinnon saajatahon sisäinen asia. jos palkintosumman jakaminen on selvillä ennen palkinnon jakamista, siitä voidaan tiedottaa jaon yhteydessä.

Valintaraati säännöt

  1. Raadin puheenjohtaja valitaan joka kerta uudestaan.
  2. Vuonna 2024 raatiin kuuluvat toiminnanjohtaja Jyrki Wallin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta, päätoimittaja Jouni Kemppainen Maaseudun Tulevaisuudesta, toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko ProAgria Keskusten Liitosta, toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen Suomen Messuilta ja toimitusjohtaja Juha Ojala Työtehoseurasta.
  3. Kukin järjestö organisoi keskuudestaan esiraadin, joka itsenäisesti pisteyttää kilpailuun osallistujat. Varsinainen palkintoraati saa esiraatien tulokset käyttöönsä ja valitsee kilpailun voittajan tai vaihtoehtoisesti avajaispäivän pitchaukseen tulevat yritykset (3). Jälkimmäisessä tapauksessa raati valitsee voittajan avajaispäivänä heti pitchausten jälkeen. Voittajan lisäksi raati voi myöntää kunniamainintoja.
  4. Raadilla on oikeus täydentää kokoonpanoaan harkintansa mukaan
  5. Jos raadissa äänestetään ja äänet menevät tasan, pj:n ääni ratkaisee.
  6. Jos jotain raadin jäsentä ehdotetaan palkinnon saajaksi tai jäsen edustaa mahdollista palkinnonsaaja yritystä/yhteisöä, raadin jäsen ei saa äänestää mahdollisessa äänestyksessä.
  7. Raadin edustajat voivat ehdottaa palkinnon saajaa raadin kokouksessa vaikka ehdotusten jättöpäivä on jo ohi. Toivotaan, että raatilaiset etsivät aktiivisesti ehdokkaita.
  8. Messukeskuksen edustaja toimii raadin sihteerinä ja hänellä ei ole äänioikeutta.
  9. Messukeskuksen edustaja tiedottaa palkinnosta medialle.

Hakeminen ja aikataulu

  1. Voittaja päätetään messuilla tehtävien lyhyiden esittelyjen perusteella. Loppusuoralle valitaan enintään viisi innovaatiota. Ehdotukset perusteluineen voi lähettää 23.5. – 26.9.2024 lomakkeella.

Palkinnon saajat 2019-2023

  • Vuonna 2019 GrainSense, joka on kehittänyt kädessä pidettävän viljalaatua analysoivan mittalaitteen.
  • Vuonna 2020 Soil Scoutin perustaja Johannes Tiusanen, joka on kehittänyt kokonaan maanalaisia langattomia maaperäantureita, joiden avulla päästään seuraamaan maaperän kosteus-, lämpötila- ja suolapitoisuusolosuhteita.
  • Vuonna 2021  Tracegrow, joka on kehittänyt kiertotalousinnovaation paristokierrätykseen.
  • Vuonna 2022 Nordic Caraway, joka on kehittänyt  Antibioottisen kuminaöljyn
  • Vuonna 2023 EOD Oy ja innovatiivinen Nanoboost® -happinanokuplageneraattori